Outplacementtraject buiten in de natuur? – Ja juist!

Outplacementtraject buiten in de natuur? – Ja juist!

“Kan een outplacementtraject ook buiten wandelend in de natuur?” Deze vraag ontvang ik nogal eens van HR-professionals en van medewerkers die een vaststellingsovereenkomst gaan tekenen. Ik begrijp die vraag, van 2005 tot 2015 coachte ik zelf in een kamer met schrijfblok en laptop in de aanslag en kon ik me niet voorstellen dat het buiten kon. Maar het kan! Heel goed zelfs, merkte ik de afgelopen 6 jaar. En het is al helemaal een aantrekkelijk alternatief als je in Corona-tijd kunt kiezen tussen coachsessies wandelend in de buitenlucht of – alweer – zittend achter je beeldscherm. Bedenk zelf maar: Waar zou je frisser, vrolijker, energieker en creatiever van worden?

Hoe werkt outplacement bij een wandelcoach?

Een outplacementtraject kan op verschillende manieren worden ingevuld. Ik hanteer de klassieke opzet, omdat ik door de jaren heen heb gemerkt dat die een hoog slagingspercentage geeft: Ruim 80% van de medewerkers vindt een nieuwe baan binnen de trajectduur en de resterende kleine 20% is goed uitgerust om in eigen tempo een nieuwe werkgever te vinden of een eigen bedrijf te starten.

In de eerste module krijgt de medewerker antwoord op de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Want hoe beter je dit kunt verwoorden in je motivatiebrief en tijdens gesprekken, des te groter je succes. En ook de kans dat je volgende baan (of eigen onderneming) echt goed bij je persoonlijkheid, interesses en kwaliteiten past.

In module twee onderzoeken we de markt: Wat is die passende baan? Wat past je? Werken bij een overheid of in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld? In een kleine start-up, de zorg of een grote organisatie met doorgroeimogelijkheden? Welke taakinhoud past bij je? Waar wordt precies dat gevraagd wat jij wilt en kunt bieden?

Module drie is de sollicitatie- en netwerkfase, waarin we alles op alles zetten om die volgende baan te bemachtigen. Of dat eigen bedrijf op te starten. De motivatiebrieven en cv’s (voor iedere sollicitatie aangepast!) zijn dik in orde, ieder sollicitatie- en netwerkgesprek bereiden we grondig voor en je wordt gevonden op LinkedIn.

De laptop hebben we hooguit drie sessies nodig in module drie, als we de motivatiebrief, het basis cv en het LinkedIn-profiel samen opstellen. Dan is het handig om binnen te zitten. Staat dit goed in de grondverf dan doen we de finetuning voor iedere nieuwe sollicitatie via mailwisseling tussen de sessies. Alle andere sessies wandelen we in de frisse buitenlucht!

De medewerker krijgt na iedere sessie werkopdrachten mee om thuis te doen. Dit zijn tests, vragenlijsten en (vacature)zoekopdrachten die ook bij binnencoaching worden gehanteerd en die op de laptop worden ingevuld. Ze kunnen vervolgens prima buiten besproken worden, wandelend of thee drinkend op een bankje met uitzicht over het landschap.

Waarom naar buiten?

Het mooie is dat wandelcoaching iets extra’s biedt. Denk aan het landschap als metafoor voor die nieuwe, gewenste baan. Het lopen als metafoor voor de loopbaanstappen die je zet, nu en in de nabije toekomst. Ik hoor regelmatig terug dat juist zo’n beleefmoment diepe indruk heeft gemaakt en een procesversneller is geweest. Het outplacementtraject wordt een totaalervaring van lichaam en geest. Het buiten wandelen voelt informeler en laagdrempeliger dan sessies in een coachruimte, omdat we ontspannen naast elkaar wandelen in fraaie natuur. Alsof je recreëert, terwijl je aan je toekomst bouwt! En dat geeft een ontspannen mindset waar de creativiteit van gaat stromen.

Waar kan mijn medewerker outplacement bij een wandelcoach krijgen?

Ik, Anja van den Dam, bied outplacementcoaching aan in het buitengebied van Arnhem en Utrecht. Door het hele land heb ik collega wandelcoaches waar je ook terecht kunt: In Eindhoven, Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Rotterdam, Utrecht, Ede, Groningen, Assen en op Terschelling.

Gerelateerde blogs