Coronamoe
Coronamoe
Denk je ‘Help’ niet weer een artikel over Corona? Dan ben je waarschijnlijk Coronamoe. Je bent de situatie die is ontstaan door Corona zat én ook de berichtgeving er over. Hoe ontstaat coronavermoeidheid en wat kan je er aan doen?
Lockdown overleven
De zoveelste lockdown. Kinderen weer thuis. Hobbies en clubjes kunnen niet doorgaan. Thuis zit je op elkaars lip en je werk moet ook nog ergens tussendoor gedaan worden. En voor hoe lang? En hoeveel lockdowns komen er nog? Hoe houd je het goed de komende weken en hoe ziet je leven er de komende jaren uit? Vragen, heel veel vragen waar veel mensen mee zitten. Logisch nu alle ‘simpele’ oplossingen toch minder effect blijken te hebben dan we eerder dachten.
Coronamoe: hoe ontstaat het?
Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Dat zegt men wel eens als het gaat om organisatieveranderingen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een maatschappelijke en sociale verandering als Covid. Iedere keer wordt verwacht dat je je gedrag aanpast. Of dat nu gaat om het dragen van een mondkapje, of een afspraak met vrienden die niet fysiek maar online moet plaatsvinden. En waarschijnlijk is een deel van die aanpassingen niet je eigen keuze. Het beperkt je autonomie. Dat roept weerstand op. Op een gegeven moment lijkt dan de rek er uit. De zoveelste tegenslag.
Er zijn vier manieren waarop mensen omgaan met tegenslagen. Dat zijn klagen, je eraan onttrekken, iets doen aan de situatie en accepteren. Dat je waarschijnlijk veel aan het klagen bent is dus helemaal niet vreemd. Het hoort er nu eenmaal bij, zeker omdat je de afgelopen twee jaar een opeenstapeling van teleurstellingen te verduren hebt gekregen.
Het wordt met iedere nieuwe maatregel lastiger om ons gedrag weer aan te passen. Het iedere keer aanpassen, terwijl je daar niet op zit te wachten, ontregelt en brengt stress met zich mee. Daar worden mensen moe van. Coronamoe.
Coronamoe: wat doe je er tegen?
Is er nu helemaal niets te doen aan Coronamoeheid dan accepteren dat het logisch is dat het er is? Laten we terug gaan naar de vier manieren waarop mensen omgaan met tegenslagen: klagen, je eraan onttrekken, iets doen aan de situatie en accepteren. In alle vier liggen mogelijkheden.
Klagen
Klagen kan heerlijk zijn, zeker als je dat met de juiste mensen doet. Klagen over te strenge regels of juist over te soepele regels. Maar van de hele dag klagen wordt niemand gelukkig. Dus klaag met mate. Niet te lang en niet tegen iedereen. En probeer het klagen over alle maatregelen eens om te bouwen naar klagen over jezelf. Laat anderen in je omgeving weten dat je niet lekker in je vel zit. Dat je eerder geprikkeld bent. Dat je niet tot veel komt en dat het fijn zou zijn als de ander wat meer initiatief neemt. Zo wordt klagen ‘gevoelens delen’.
Je eraan ontrekken
Ook dit kan een effectieve strategie zijn. Eerder las je dat Coronamoeheid kan komen door de regels die je geacht wordt te volgen waardoor je je gedrag moet aanpassen én door de vele berichtgeving over Corona. Je kan onderzoeken waar bij jou de meeste pijn zit. Je onttrekken aan bepaalde regels kan op verschillende manieren. Je kan los van het medische perspectief kijken welke maatregelen jouw welzijn het meest negatief beïnvloeden en besluiten die minder strikt na te leven. Nogmaals, dit is als je het sec vanuit jouw eigen geestelijke gemoed bekijkt en niet vanuit het medische perspectief. Je zou ook kunnen kijken of je naar een plek in Nederland of het buitenland kan gaan waar de maatregelen minder (zichtbaar) zijn. Bijvoorbeeld een huisje huren op een waddeneiland. Of besluit om op wintersport te gaan.
Je onttrekken aan de berichtgeving kan ook zinvol zijn. Beperk je mediagebruik. Sla de actualiteitenprogramma’s over en check niet steeds de nieuwssites. Ontvolg mensen die de hele tijd berichten delen over Corona. Zeg tegen vrienden dat je graag afspreekt maar niet wil praten over Corona.
Iets doen aan de situatie
Op macroniveau kan je zelf weinig doen aan Corona en alle maatregelen. Wat je wel kan doen is bedenken wat jij nodig hebt om voldoende energie en geluk te ervaren. En als dat dingen zijn die momenteel niet mogelijk zijn, of je die in een andere vorm kan doen. Een voorbeeld. Loop je normaal gesproken drie keer in de week hard met een loopgroep en merk je dat je daar heel blij van wordt? Dan kan je kijken of je nu met één persoon uit die loopgroep kan afspreken. Of misschien wil je partner of buurvrouw wel een keer mee. Of leen je een keer de mountainbike van een vriendin om te ervaren of dat iets is waar je blij van wordt.
Maak een lijstje van alle dingen die je energie geven. Zowel kleine als grote dingen. Kies er iedere dag tenminste twee van uit die je met aandacht doet. En zorg dat je iedere dag voldoende beweegt en genoeg eet. Zo zorg je goed voor jezelf.
Accepteren
Ik hoor je al zeggen ‘accepteren doe ik al zo lang, dat kan ik niet meer.’ Dat is begrijpelijk. Ik vraag je ook niet om alles te accepteren. Maar het kan wel degelijk helpen als je bepaalde dingen accepteert. Vanuit acceptatie ontstaat weer ruimte in je hoofd. En door ruimte in je hoofd borrelen ideeën op. Nieuwe ideeën. Je kan plannen maken. Je verandert iets dat je zelf hebt bedacht in plaats van dat het is opgelegd. Wat kan helpen is de natuur in gaan. Hoe gaat de natuur om met tegenslagen? De natuur toont de ultieme vorm van acceptatie. En door dat zo een tijdje in je op te nemen zal je ervaren dat het besmettelijk is en dat je met meer acceptatie thuis komt dan je weg ging.
Hulp bij Coronamoeheid
Vind je het lastig om bovenstaande adviezen in de praktijk te brengen? Of heb je meer onderliggende vragen zoals een verstoorde werk-privébalans, stress of conflicten op je werk of relatieproblemen? Onze wandelcoaches staan voor je klaar. Bijvoorbeeld in Enschede, Den Haag en Rotterdam. En in 33 andere plaatsen. Zorg goed voor jezelf!