Een op de zes kinderen speelt nooit buiten…..

Een op de zes kinderen speelt nooit buiten…..

Een op de zes kinderen speelt nooit buiten…..

Die zin moest ik echt even tot me door laten dringen. Een op de zes. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton.  Zij liet dit onderzoek uitvoeren naar aanleiding van Nationale Buitenspeeldag, 14 juni. Aan het onderzoek deden ruim duizend ouders mee, die de vragenlijst samen met hun kinderen invulden.

Vrolijk huppelend door het bos…

Dit is geen stuk met zurige opmerkingen richting diezelfde ouders. En ook geen stuk over dat het vroeger allemaal beter was, en dat kinderen vandaag de dag alleen nog maar op hun telefoonscherm turen. Ik heb niet eens kinderen, dus wat weet ik ervan. Dit is wel een stuk over waarom het zo ontzettend fijn is om buiten te spelen. Allerlei woorden buitelen over elkaar heen in mijn hoofd als ik aan buitenspelen denk. En ok, ook een beetje aan vroeger. Maar zeg nou zelf, wie wordt er nou niet vrolijk bij de gedachte aan

  • Huppelen door herfstbladeren
  • Stampen in plassen
  • Uren in het gras naar de voorbijgaande wolkenpartijen kijken
  • Stoepballen, krijten, tikkertje, touwtje springen, verstoppertje spelen
  • Hutten bouwen in het bos, tenten maken van oude kleden…..

Wetenschappelijke artikelen over het belang van buitenspelen

Omwille van de eerder genoemde buitenspeeldag heb ik eens opgezocht of er een onderbouwing is waarom het een goed idee is dat ook die een op de zes kinderen gaat buitenspelen. Want ik kan het wel een goed idee vinden, maar ik ben geen arts, ouder of wetenschapper.  Hier zijn enkele interessante bevindingen uit deze studies:

  1. Fysieke gezondheid: Onderzoek toont aan dat buitenspelen de fysieke fitheid van kinderen verbetert. Door buiten te spelen, kunnen kinderen actiever zijn, hun motorische vaardigheden ontwikkelen en het risico op overgewicht verminderen.
  2. Mentale welzijn: Buitenspelen heeft ook positieve effecten op het mentale welzijn van kinderen. Blootstelling aan natuurlijke omgevingen en frisse lucht kan stress verminderen, de stemming verbeteren en de concentratie en cognitieve functies bevorderen.
  3. Sociale ontwikkeling: Buitenspelen stimuleert sociale interactie en helpt kinderen sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerking, communicatie en probleemoplossing. Het spelen in groepen bevordert ook empathie en het vermogen om anderen te begrijpen.
  4. Creativiteit en verbeelding: Buiten spelen biedt kinderen de mogelijkheid om hun verbeelding te gebruiken en creatief te zijn. Ze kunnen nieuwe spellen bedenken, avonturen beleven en hun omgeving op een unieke manier verkennen.

Ik gun alle kinderen elke dag buitenspelen, niet alleen op 14 juni. Ik hou nog steeds van lekker door de herfstbladeren schoppen, een beetje smerig worden in de tuin, naar boven kijken in de hoop dat ik een hond, paard of kat zie in de wolken. Ik geloof oprecht dat de mens niet is gemaakt om binnen te zitten, maar om heerlijk blootvoets door het gras te huppelen. Kortom: hoe oud je ook bent: buitenspelen is voor iedereen een goed idee!

Kijk hier welke activiteiten er op de Nationale Buitenspeeldag in jouw stad of dorp worden georganiseerd: De Buitenspeeldag – Jantje Beton

Gerelateerde blogs