Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

‘Voorkomen is beter dan genezen’ zeggen we vaak en dat credo maakt deel uit van de missie van de Dag van de Preventie.

Vroeger hield de gemiddelde preventiemedewerker zich vooral bezig met fysieke veiligheid en gezondheid. Dat is flink verschoven, naar meer zorg en aandacht voor psychisch welbevinden. Veel organisaties en bedrijven hebben de laatste jaren te maken met forse uitval. Een hoog verzuim, direct veroorzaakt door COVID, soms gevolgd door long covid;  maar ook indirect.

Mensen voelen zich psychisch overbelast doordat ze hard hebben gewerkt, soms als vervanger voor zieke collega’s.  Maar ook het langdurig werken in afzondering laat zijn sporen na. Afzondering is bij tijden fantastisch, zeker als je het afzet tegen werken in een kantoortuin; het soort tuin waar je je liever niet bevindt… Maar langdurig werken zonder de fysieke aanwezigheid van collega’s is voor veel mensen ook erg zwaar. De vele online meetings waar je ingespannen moet luisteren, mede door het ontbreken van non-verbale informatie. Het gemis aan laagdrempelig terloops contact bij de koffieautomaat. In combinatie met de taken die dagelijks op het bordje verschijnen is het pittig.

Hoe doe je dat dan, gezond blijven in en op je werk, met het hybride werken, dagelijkse deadlines en stress? Hoe blijf je gezond?

Natuur en gezondheid: een goed huwelijk

Onderzoek wijst uit dat verblijf in de natuur veel voordelen heeft. Natuur ontspant, nodigt uit tot bewegen (ook in je hoofd) en bevordert je gezondheid. Het boek “The Nature Fix” beschrijft dit mooi, in de TedTalk van auteur Florence Williams krijg je hiervan een goed beeld.

Wandelcoachen in de natuur wordt algemeen gezien als iets dat goed werkt bij klachten door burn out en stress. Daar is al regelmatig onderzoek naar gedaan en ook de uitkomsten van recent onderzoek van Agnes van den Berg en Femke Beute wijzen daar ook op.

Als wandelcoaches in dit collectief begeleiden we mensen in de (stadse of weidse) natuur met diverse uitdagingen. Van vrijwel al deze mensen horen we dat het samen aan de wandel zijn een belangrijk verschil maakt in de begeleiding. Het lopen zelf, de beweging ‘samen voorwaarts’, waarmee je zo makkelijk het gesprek kunt aangaan en waarmee je terloops allerlei thema’s kunt verwoorden en bespreken.

Mensen die voor ons kiezen hebben daar heel goede redenen voor en kiezen meestal bewust voor wandelen als middel. En in bijna alle gevallen “werkt” het wandelen en het samen zijn in de natuur ook naar verwachting. Wandelen heeft voor iedereen grote voordelen.

Wandelen beleefde een enorme revival tijdens de pandemie. Dat was ook een soort noodsprong, omdat werkelijk alles dicht was. Maar wat ons betreft is wandelen gewoon “een blijvertje”, want dat is wat we (graag) doen.

Hoe kun je nu zelf terloops meer wandelen en natuur aan je dagelijks leven toevoegen, met alle nuttige en plezierige effecten van dien?

Negen tips voor meer buiten zijn in je dagelijks leven

  1. Wandelbila’s: in plaats van samen ergens binnen te vergaderen kun je ook samen aan de wandel (evt. met een klein notitieboekje om zaken vast te leggen).
  2. Ook al zit je op verschillende locaties; ook dan kun je wandelend overleggen. In plaats van een zoomsessie ga je met oortjes in aan de wandel; het kan en werkt.
  3. Telefoontjes: doe ze buiten, al wandelend.
  4. “Ga lunchwandelen”, zegt men weleens: Daar ben ik zelf minder van, lunchen en wandelen gaat maar matig samen als de lunch uit een bakje salade bestaat. Maar na de lunch even een klein ommetje, dat is natuurlijk wel erg fijn.
  5. Download de app “ommetje” en wandel virtueel met anderen.
  6. Doe eenmaal klaar met je werk of tussendoor al wandelend je (vergeten) boodschappen.
  7. Spreek eens af voor een wandeling met vrienden en familie in plaats van “op visite” te gaan (leve de zomertijd) en rond het af met een kop koffie op een terras.
  8. Ga in je eentje (ver)dwalen in je eigen buurt, zonder vastgesteld doel (erg goed voor je brein) en kijk eens wat je opvalt. Wel graag zonder oortjes; dan maak je veel meer contact met je omgeving en loop je niet als een soort zombie over straat of in de natuur.
  9. Ga op pad met een vraag waar je mee worstelt. Kijk eens wat de natuur jou daar misschien over kan vertellen, welke associatie je in de natuur vindt en welke mogelijke oplossingen. Gebruik bijvoorbeeld een van onze wandelcoachoefeningen zoals de oefening ‘Ervaar het natuureffect‘.

Ik wens je een fijne dag met aandacht voor dat wat nodig is voor jouw welbevinden.

Kennismaken met een wandelcoach voor jezelf of je medewerkers? Dat kan door het hele land, bijvoorbeeld in Groningen, Den Bosch, Rotterdam, Apeldoorn, Den Haag en Alkmaar.

Gerelateerde blogs